Iraanse film - Beautiful city (2004)


Beautiful City (Share ziba)


Beautiful City behandelt grote morele en juridische kwesties op een meeslepende en kritische manier. De focus ligt op het vermogen tot vergeving.
 
Voor Westerse kijkers bevat de film een kritische boodschap over het Islamitische strafrecht: het is onmenselijk om de mogelijkheid van gratie af te laten hangen van de vergevingsgezindheid van de betrokken slachtoffers. En het is absurd dat het leven van een man twee keer zoveel waard is als dat van een vrouw.
 
Centraal staat de persoonlijke ontwikkeling van een jongeman, een kortaangebonden kruimeldief die voor het eerst in zijn leven een hoger doel voor ogen heeft. Hij laat zich kennen als een geduldige en slimme onderhandelaar. Hij wil zijn vriend redden, die als zestienjarige zijn vriendin vermoordde, uit wanhoop omdat ze aan een ander uitgehuwelijkt zou worden. Twee jaar later is de moordenaar oud genoeg voor de doodstraf. In het Islamitisch strafrecht kan de gratie wrang genoeg alleen komen van de meest nabije familie van het slachtoffer. De zus van de jonge moordenaar heeft jarenlang vergeefs geprobeerd de vader van het vermoorde meisje te vermurwen. De jongeman start zijn campagne voor gratie van zijn beste vriend en hij verdraagt hierbij alle tegenslagen en beledigingen.
 
Beautiful City is ook een liefdesverhaal, twee levenspaden kruisen elkaar en we zien de vonken overslaan. Er staan echter vele barrières tussen de geliefden, want zij is een alleenstaande moeder en hij komt net uit de jeugdgevangenis (de titel verwijst naar een wijk in Teheran, waar een jeugdgevangenis staat). Hun ontmoeting is omrankt door meerdere dilemma’s over rechtvaardigheid. Do the Right Thing: ook in Iran is dit moeilijk.
 
De tweede speelfilm van regisseur Asghar Farhadi (1962) was niet opgenomen in de competitie van Rotterdam, maar voor mij was deze verbluffend veelgelaagde film de ongekroonde Top Tiger van deze festivaleditie.
 
Peter Bosma
 
Zie ook http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/film/34015.html
Beautiful City werd na het IFFR 2005 vertoond tijdens het Amnesty International Film Festival, op zaterdag 12 en 13 maart 2005 in De Balie, Amsterdam.
Deze tekst werd in licht gewijzigde vorm gepubliceerd in Skrien, maart/april 2005.
 
Films van Asghar Farhadi
http://www.dreamlabfilms.com/asghar-farhadi/
(zijn eerste drie films zijn niet in Nederlandse distributie uitgebracht)
 
  • Dancing in the Dust (Raghs Dar Ghober, 2003)
  • Beautiful City (Shahre Ziba, 2004)
  • Fireworks Wednesday (Chaharshanbe-soori, 2006)
  • About Elly (Darbareye Elly, 2009)
  • Nader and Simin, A Separation (Jodaeiye Nader az Simin, 2011). Zie ook www.peterbosma.info/?p=uitgelicht&uitgelicht=47
  • Le Passé (2013)
 
Documentatie