Boek en film: The DescendantsRoman van Kaui Hart Hemmings (2011),
Film van Alexander Payne (2011).
 
Eerst de film zien en dan het boek lezen is een feest. Tijdens het lezen hoor je de acteurs hun dialogen zeggen en je ziet het fabuleuze landschap van Hawaii.
 
De personages maken een crisis mee, in vele gradaties en nuances. Wat een schitterende eigenzinnige film, en wat een prachtig boek waarin de auteur een hele herkenbare exotische wereld tot leven laten komen met niets meer of minder dan haar trefzekere taal.
 
“The Descendants is een bijzonder fraaie tragikomedie, even hilarisch als pijnlijk. Payne, die zijn scenario baseerde op een roman van Kaui Hart Hemmings, slaagt erin om van Matt King een man van vlees en bloed te maken, hoe karikaturaal zijn situatie soms ook is. Dat is natuurlijk ook de verdienste van Clooney, die zijn komisch talent - zoals hij dat eerder bijvoorbeeld in Intolerable Cruelty en Burn After Reading van de gebroeders Coen liet zien - knap combineert met serieuze wanhoop.” (Pauline Kleijer, in de Volkskrant 2 februari 2012)
 
“ [...] The Descendants evolves into a richly layered consideration of personal and civic responsibility – a small film perhaps, but one with a lot on its mind, and an uncommonly large view of the world.”
Scott Foundas, in: Film Comment 47/6 (November/December 2011), 25.