De heruitbreng van The African Queen (1951)


The African Queen (John Huston, 1951) is een klassieker die recent gerestaureerd is door studio Paramount.
Het resultaat is een prachtige kopie, een feest voor het oog en het oor.

Het groene oerwoud, het blauwe water, het hele kleurenspectrum van de oorspronkelijke Technicolor-kleuren is hersteld en de geluidsband is ontdaan van kraak en ruis.
Natuurlijk verscheen er een speciale dvd editie, wat heel waardevol is. Maar.... dit moet je op het grote doek zien en beleven.
Verwacht overigens geen breed beeld, want CinemaScope was in 1951 nog niet zo heel erg gangbaar en The African Queen is duidelijk een uitzonderlijk buitenbeentje in de canon van Hollywood meesterwerken.
 
Voor een toelichting op de restauratie, zie:
www.imdb.com/video/screenplay/vi1097991961/ (part one)
www.imdb.com/video/screenplay/vi1114769177/ (part two)
 
Hulde aan cameraman Jack Cardiff, alle ontberingen van de film crew in Afrika hebben geloond. Gelukkig kon hij tientallen jaren later op hoogbejaarde leeftijd nog advies geven bij het herstel van zijn meesterwerk, vlak voor dat hij stierf in 2009.
De restauratie was een grote klus, het vergde in totaal zes jaar.

Martin Scorsese was een van de supporters, net zoals in 2009 bij de restauratie van The Red Shoes van Michael Powell en Emeric Pressburger. Ook bij deze film stond Jack Cardiff achter de camera.
Zie o.a. www.bfi.org.uk/sightandsound/feature/49560.
En: http://cineville.nl/magazine/hoe-oude-films-herboren-worden.
 
In 2004 eerde het Filmhuis Den Haag Jack Cardiff met een retrospectief, zie o.a. www.cinema.nl/artikelen/2165743/de-zoon-van-technicolor
 
Zestig jaar na de première is The African Queen vanaf februari 2011 opnieuw te zien in de Nederlandse filmtheaters, dankzij het EYE Film Instituut Nederland die de gerestaureerde kopie uitbrengt met Nederlandse ondertitels.
 
Aanbevolen documentatie

Zie ook: http://filmrestauratie.filmmuseum.nl/