Der Stand der Dinge (1982)


De ‘openingsfilm’ van het International Film Festival Rotterdam 1983 is digitaal gerestaureerd.
 
Achtergrondinformatie
Wim Wenders maakte begin jaren tachtig zijn eerste Amerikaanse film, Hammett. Dit gebeurde in samenwerking met de productiemaatschappij van Francis Ford Coppola. De totstandkoming van deze film verliep moeizaam. Tussendoor was Wenders in Europa om alvast locaties voor een andere film te bekijken. Hij werd gebeld door actrice Isabelle Weingarten die vertelde dat de Chileens/Franse regisseur Raoul Ruiz ook problemen had met de opnames in Portugal van zijn film Le Territoire. Wenders bezocht de set om een aantal blikken filmmateriaal af te geven. Hier kreeg hij inspiratie om zelf ook een film te maken in Portugal, met dezelfde groep acteurs en cameraman Henri Alekan. Wenders koos een prachtige locatie: een verlaten hotel en villa aan de kust, met een uitstapje naar Lissabon. Het slotdeel speelt zich in Los Angeles, rondom opmerkelijk verlaten parkings en highways.
 
Dit was de basis van het ontstaan van Stand der Dinge, een film over een stagnerende filmproductie. Het is geen sleutelfilm geworden, wel een overdenking van de functie van filmverhalen en van de actualiteit van het filmklimaat in de jaren tachtig.
 
Triomf
Het resultaat was goed genoeg om geselecteerd te worden voor het filmfestival van Venetië in 1982, waar de film meteen ook bekroond werd met de Gouden Leeuw.
 
In 1983 volgde een vertoning op het International Film Festival Rotterdam, samen met de documentaire Report from Hollywood,gemaakt door cameraman Ed Lachman. Stand der Dinge werd vervolgens succesvol uitgebracht in de Nederland filmhuizen.
 
In 2005 verscheen de dvd-versie van de digitaal gerestaureerde kopie. Zoals in veel gevallen is de film momenteel weinig te zien op het grote doek. Dat is jammer, want Stand der Dinge is interessant als tijdsbeeld en stelt ook de tijdloze vraag naar de waarde van cinema (en zwart-wit films in het bijzonder).
 
Festival knipsel
“Met een matineuze voorstelling van Wim Wenders’ The State of Things is vanochtend om half negen onopvallend voor de twaalfde keer Festival Rotterdam begonnen. Daar is geen startschot, champagne of feestrede aan te pas gekomen, alleen maar het op gang brengen van de projector in De Lantaren. Want voor Huub Bals bestaat een festival vrijwel uitsluitend uit het kijken naar films, veel films en dan kijken met de poriën, zoals hij het noemde in een gesprek dat Albert Kok vrijdag jl. in deze krant met hem had.
Door als officieuze openingsfilm The State of Things in te zetten heeft Bals ervoor gezorgd dat de eerste festivalgangers al dadelijk met een der hoogtepunten van het Rotterdamse festival werd geconfronteerd [-].”
Bron: Charles Boost (1983) ‘Festival Rotterdam 1983 met kern van internationaal belangrijke films’, in: De Typhoon, 28 januari 1983.
 
Director statement – made in the short documentary Fish Flying Over Hollywood (1982):
“It’s an investigation into my profession. I started it in a very dark mood – a film noir if ever there was one. And then this film did a magic trick – it pulled itself up and me with it by its own bootstraps. Imagine at the end of a movie that says “cinema is over”, I was telling stories again like a maniac. The film had overcome the dilemma that it dealt with. Filmmaking and story telling seemed a piece of cake again.”
Bron: http://sensesofcinema.com/2003/great-directors/wenders/
 
Kenschets in Time Out
“Literally made on the run, during a hiatus in the troubled shooting of Hammett, the film is far more than Wenders' slap in the face to Hollywood. Supremely assured of itself and its method, it becomes a grave and beautiful meditation on the state of the art: the creative impasse of European film, the narcotic temptations of the last resort, the impossibility of telling stories any more, death. Wenders calls it the last of the B movies, but it may be cinema at its very limits.”
Bron: https://www.timeout.com/london/film/the-state-of-things-1982
 
Wist je dat...
 
Stand der Dinge
Duitsland. 1982, 124 min.
Regie: Wim Wenders
 
Documentatie
 
Recensies
 
Zie ook:
 
En teksten geschreven door Wim Wenders: