Annas Sommer (2001)


Ángela Molina vertolkt de hoofdrol van Anna, een Duits-Grieks-Spaanse fotojournalist die haar hele leven in Berlijn heeft gewerkt. Ze erft het familiehuis op een Grieks eilandje in de Egeïsche zee. Ze gaat er voor het eerst sinds jaren heen, met de intentie om het huis zo snel mogelijk te verkopen. De inboedel bevat echter veel herinneringen aan haar Joodse familie, haar kinderjaren en ook aan haar op jonge leeftijd overleden echtgenoot. De confrontatie met het verleden maakt haar melancholiek en doet haar geleidelijk van gedachten veranderen.
 
Regisseuse Meerapfel schreef zelf het scenario. De film toont de turbulentie van herinneringen en emoties, het proces van acceptatie van het verleden en het hervinden van jezelf. Het vertrekpunt is het sfeervolle oude huis, tijdens een zomer op het Griekse eiland waar ook veel veranderd is in de loop der tijd.
 
Cameraman Andreas Sinanos werkte regelmatig met de Griekse grootmeester Theo Angelopoulos, deze ervaring is zichtbaar in de fraaie beelden in Annas Sommer.
 
In 2001 ging de film in première op het Chicago International Film Festival. Datzelfde jaar werd Annas Sommer ook vertoond op het Thessaloniki International Film Festival. De Duitse release volgde in 2002. In Nederland is de film niet uitgebracht.
 
De nasynchronisatie levert voor een Nederlandse toeschouwer wel vervreemding en vervlakking op. En Meerapfel schuwt de melodramatische clichés niet, zoals de oude hutkoffer, de lieve oudjes, de mooie jongeman, de domme toeristen.
 
 
Jeanine Meerapfel
Jeanine Meerapfel werd geboren in Argentinië in 1943. In de jaren zestig volgde ze de filmopleiding van de kunstacademie in Ulm, met Alexander Kluge en Edgar Reitz als docenten. In de jaren zeventig gaf ze zelf les in Ulm.
 
Ze maakte haar speelfilmdebuut met Malou (1980), dat bekroond werd met onder andere de prijs van de internationale  filmcritici in Cannes. Deze film is ook in de Nederlandse filmtheaters vertoond. In de jaren tachtig maakte ze verder nog Die Verliebten (Days to Remember, 1986) en La Amiga (The Girl Friend, 1988) met Liv Ullmann in de hoofdrol. Haar meest recente film is El Amiga Alemán (My German Friend, 2012).
 
In 1990 werd Jeanine Meerapfel benoemd als hoogleraar film en televisie aan de Academie van Mediakunsten in Keulen. In 2015 werd ze tot president van de Akademie der Künste in Berlijn verkozen. 
 
Annas Sommer
D. 2001, 107 minuten, Duits gesproken, Duits ondertiteld.
Regie: Jeanine Meerapfel
 
Documentatie
·       http://www.meerapfel.de/n/AnnasSommer.html
·       http://www.filmportal.de/film/annas-sommer_f0bcfb0818924c1aa21b76181343efde
·       https://www.basisfilm.de/Annas/PM.Anna.pdf
·       http://www.sueddeutsche.de/kultur/film-annas-sommer-wie-frisch-gepflueckt-1.424517
·       http://www.schnitt.de/202,1121,01.html
 
·       http://www.filmportal.de/person/jeanine-meerapfel_150a3fbb797342fe84a84a3c9ef2001f
 
Interviews met Jeanine Meerapfel