Starring... Mary Miles Minter


Filmmuseum Biennale 2005
Twee Amerikaanse melodrama’s van James Kirkwood (1916)

Het kindsterretje Mary Miles Minter (1902-1984) maakte op tienjarige leeftijd haar filmdebuut, ze had toen al vanaf haar vijfde jaar opgetreden als theateractrice onder de naam Little Juliet Shelby. In haar filmverschijning kunnen we haar achteraf kenschetsen als een tweede Mary Pickford, met een gelijkaardige kinderlijk-romantische uitstraling en eveneens gelijkaardige populariteit.
Haar carrière werd gebroken door een geruchtmakend (seks)schandaal rond haar minnaar, de regisseur William Desmond Taylor die in 1922 werd vermoord. Ze trok zich op jonge leeftijd terug uit de filmbusiness. Haar films raakten in vergetelheid.
 
Twee melodrama’s waarin ze schittert kwamen terecht in de collectie van een filmverzamelaar in Haarlem, na zijn dood kwam zijn collectie bij het Filmmuseum terecht en konden de kopieën op tijd geconserveerd worden: A DREAM OR TWO AGO (1916) en INNOCENCE OF LIZETTE (1916).
 
A Dream or Two Ago
VS, 1916, 51 minuten, zw/w & getint, Nederlandse tussentitels. Nederlandse titel: Het straatdanseresje.Regie: James Kirkwood. Met: Mary Miles Minter, Dodo Newton, Lizette Thorne, Clarence Burton, Gertrude LeBrandit, Orral Humphrey.
 
Synopsis: Een jong rijk meisje wordt door criminelen ontvoerd en door hen als dievegge wordt opgevoed. Terwijl haar edelmoedige ouders het verlies van hun dochter proberen te verwerken door, als goede christenen, hun medemens een helpende hand toe te steken, raakt het meisje steeds vaker in moreel verwerpelijke situaties verzeild. Uiteraard is er een miraculeus happy end, het is een verhaal ‘from riches to rags and back from rags to riches’. 
In A DREAM OR TWO AGO werd Mary Miles Minter gepresenteerd als een onschuldige, jonge actrice met een onweerstaanbare charme. Minter was in de jaren tien een populair kind-sterretje, dat ook in staat was rollen van aantrekkelijke jonge vrouwen te vertolken. Hoewel in de jaren twintig geruchten de ronde begonnen te doen over haar vermeende liefdesrelaties met oudere mannen, bleef Minter voor haar fans de belichaming van maagdelijke onschuld.
(bron: Erik Daams in de programmagids van Filmhuis Den Haag).
 
Zie ook: http://www.mary-miles-minter.com/a-dream-or-two-ago.html
 
Innocence of Lizette
VS, 1916, 60 minuten, zw/w & getint, Nederlandse tussentitels. Nederlandse titel: Liesjes onschuld.Regie: James Kirkwood. Met: Mary Miles Minter.
 
Synopsis: Een arm weesmeisje wordt door een rijke zakenman geadopteerd, ze voelt zich al snel thuis in haar nieuwe omgeving met alle comfort. Op een dag vindt ze een baby op de stoep, in haar kinderlijke beleving is dit een geschenk uit de hemel. Door een misverstand denkt het hele personeel en ook de weldoener dat zij de moeder van het kind is. Door een ander misverstand denkt men de vader gevonden te hebben in de persoon van een dandy-makelaar. Deze wil de verantwoording wel op zich nemen, de vooruitzichten op een erfenis zijn immers goed. Gelukkig komt de waarheid net op tijd aan het licht.
INNOCENCE OF LIZETTE  (1916) laat de magie zien van deze stille-filmster. De film is een stervehikel in de ware zin van het woord: Minters camera-genieke gezicht wordt fraai uitgelicht en meestal in close-up vertoond. Ze is hartveroverend als ‘Liesje’, het arme weesmeisje dat door een rijke zakenman (Fauré, in de film: Ford) wordt geadopteerd, een echte dame wordt, maar haar oude vrienden trouw blijft.
(bron: Erik Daams in de programmagids van Filmhuis Den Haag) 
 
Zie ook: http://www.mary-miles-minter.com/innocence-of-lizette.html.
De film is beschikbaar op http://www.ximon.nl/films/the-innocence-of-lizette/135939.
 
Over Mary Miles Minter, zie:
Regisseur James Kirkwood maakte twee jaar daarvoor één van de eerste filmbewerkingen van het Assepoester sprookje: CINDERELLA (1914, 51’), met Mary Pickford in de hoofdrol. Deze film gold lang als verloren, totdat het Filmmuseum in 1971 in het bezit kwam van een nitraatkopie die gerestaureerd kon worden.
Onder andere vertoond tijdens de NRC Handelsblad Klassiekerdag op 14 januari 2006 en in februari 2006 in het programma “America’s Sweatheart Mary Pickford” (samengesteld door de Amerikaanse filmhistorica Christel Schmidt). Zie ook: http://digitalsilents.com/Digital_Silents/Cinderella.html.