Het sigarettenmeisje van Mosselprom (1924)


De actualiteit van de zwijgende film. Een blogtekst van Peter Bosma.
 
Het sigarettenmeisje van Mosselprom (1924)

Volkse populaire komedie over romantische verwikkelingen.
Het sigarettenmeisje Zina loopt op Moskouse Mosselprom haar handel uit te venten, ze wordt begeerd door drie mannen: de dikke rijke Amerikaanse zakenman MacBright, de klungelige boekhouder Mitjoesjin (gespeeld door de beroemde komiek Igor Iljinskl) en de cameraman Latoegin. Na tal van complicaties, die vooral worden aangewakkerd door het chaotische gedrag van de hopeloos verliefde boekhouder Mitjoesjin, zijn het uiteindelijk Zina en caermaman Latoegin die elkaar in de armen vallen.
 
Het sigarettenmeisje van Mosselprom is door de dik aangezette acteerprestaties vermakelijk, het is een conventionele film. Het is een komedie van het genre van dik hout zaagt men planken: een lelijke, dikke vrouw bijvoorbeeld is een constante bron van clichématige maar toch geslaagde grappen, zoals dat ze in het water valt en wanhopig probeert Mitjoesjin te verleiden.

Bijzonder aan de wereld die deze film toont is dat de revolutie volledig naar de achtergrond is gedrongen: mannen en vrouwen halen de gekste dingen uit bij hun jacht op elkaar en lijken geen belangrijker bezigheden te kennen. De sympathie ligt weliswaar bij het volkse sigarettenmeisje, maar het contrast tussen haar en de rijke Amerikaan wordt niet op het ideologische scherp van de snede uitgevochten. Op een gegeven moment wil ze zich zelfs aan hem geven met de pre-revolutionaire volkswijsheid: 'preutsheid is een weelde die een arm meisje zich niet kan veroorloven.'
Maar mooie jonge Russische sigarettenmeisjes horen gewoon niet met dikke Amerikanen te trouwen en dus is Latoegin als de jongste en aantrekkelijkste van het stel vrijers uiteindelijk de enige juiste - romantische - keuze.

Grappig is ook de uitbeelding van de filmwereld. De regisseur voor wie Latoegin werkt is een belachelijke kleine driftkikker die een grote megafoon meezeult om zijn bevelen over te brengen. Mitjoesjin schrijft voor Zina een mierzoet scenario getiteld 'De vergeten bloem - Filmtragedie in 17 delen'. Het is het clichébeeld van het door romantische verwikkelingen beheerste chaotische filmbedrijf zoals dat ook in westerse films uit dezelfde tijd naar voren komt.
 
Het sigarettenmeisje van Mosselprom bewijst dat ook in de harde communistische werkelijkheid van de Sovjet-Unie behoefte bestond aan escapistisch films.
 
Het sigarettenmeisje van Mosselprom 
(Papirosnitsa ot Mosselproma) 
USSR, 1924, 78 min, zw/w Regie: Joeri Zieliaboezjki.
Scenario: Aleksei Faiko & Fjodor Otsep. Camera: Joeri Zieliaboezjki. Produktie: Mezirabpom-Roes.
Met: Joelija Solntseva, Igor Iljinski, Nikolaj Tsereteli, Anna Smochovskaja.

Reviews:
Gezien op import VHS

 
Slapstick in de Sovjet Unie
Verder lezen: