Hyperkino


Een dvd met voetnoten
Filmerfgoed moet levend blijven in ieders herinnering, anders bestaat het niet. Een DVD is een goede hulp bij de strijd tegen vergetelheid. En de DVD kan ook een waardevolle beelddrager zijn voor onderzoekers.

In het programma Cinema Regained tijdens het International Film Festival Rotterdam 2007 presenteerde de Russische filmwetenschapper Nikolai Izvolov zijn project “Hyperkino, digital revival of early classics”: Hij wil het filmerfgoed beschikbaar stellen in wetenschappelijke digitale edities: een DVD voorzien van voetnoten. In de voetnoten kan tekst opgenomen worden, inclusief een printbare pdf-versie, maar ook foto’s, illustraties, filmfragmenten. Technisch zijn er een paar haken en ogen, maar het principe is verbluffend eenvoudig. Toch heeft bij mijn weten nog niemand anders hier aan gedacht. Tot nog toe hebben DVD’s in het beste geval een bonustrack met doorlopend commentaar van een expert, eventueel aangevuld met een pakket losstaande pdf-files.

Prof. Izvolov had als voorbeeld van zijn nieuwe aanpak de editie van “The Project of Engineer Prite” (1918) meegenomen (zie foto). Dit is de debuutfilm van Lev Kuleshov, nog gemaakt in het tsaristische Rusland. Deze film vergt inderdaad wel enige voetnoten: de tussentitels werden gereconstrueerd en veel verdrongen informatie werd boven water gehaald. Het project is nog een work-in-progress: de toelichting is noodgedwongen nog in het Russisch, want er is nog geen zicht op een internationale editie. Zie verder: www.hyperkino.net.

Het idee van Hyper Kino is een sensationele doorbraak: stel je eens voor, wat een mogelijkheden doemen hier op!

Zie ook: Natascha Drubek-Meyer & Nikolai Izvolov, ‘Critical editions of films in digital formats’, in: Studies in Russian and Soviet Cinema, vol. 2, nr. 2 (2008) pp 205-216.