The crowd (1928)


The Crowd is een realistische, humoristische film over stadsmensen in de jaren twintig, opgenomen op locatie in de straten van New York en in het pretpark van Coney Island. 

John is een gewone jongeman die trouwt met Mary. In hun huwelijksleven doen zich tal van kleine irritaties voor, op inventieve wijze gevisualiseerd. John heeft grote ambities, maar schopt het niet verder dan een suffe kantoorbaan en zelfs dat duurt niet lang. Het koppel krijgt kinderen en het jonge gezin moet zich staande houden in een massa van mensen die net zoals zij op zoek zijn naar werk en geluk.
Een humane film, met humor en medeleven gemaakt. Life is bitter, life is sweet.
 
King Vidor was een bevlogen en inventieve regisseur, met oog voor details en een breed palet aan stijlen. Hij maakte eerder een grote hit met de epische oorlogsfilm The Big Parade (1925), maar regisseerde ook een humorvol portret van de filmindustrie: Show People (1928). Een van zijn eerste geluidsfilms was Street Scene (1931, 80 min), gebaseerd op een toneelstuk, maar toch biedt het een levensecht straatbeeld van de grote stad, net als hij eerder deed in zijn zwijgende film The Crowd.
 
VS 1928, 98 min (lengte: 8538 feet)
Regie: King Vidor. Scenario: King Vidor, John V.A. Weaver, Harry Behn. Camera: Henry Sharp. Productie: MGM.
Met: Eleanor Boardman (Mary), James Murray (John), Bert Roach (Bert), Estelle Clarik (Jane).
Gezien: op 12 november 2009 in LantarenVenster, begeleid door Yvo Verschoor (piano).
 
Documentatie
 
 
Vertoningen